פרשת דברים - החזרה לעדן

 אחת הקושיות של פרשתנו (שהיא בעצם מתחילה כבר בספר במדבר, אבל פה זה יותר בולט) זו השאלה מדוע נכנסו לארץ ישראל ממזרח ולא מדרום.

לכאורה, לבני ישראל היו מספר הזדמנויות להיכנס מדרום, כשם שגם המרגלים נכנסו לארץ מדרום. גם המעפילים ניסו להיכנס במסלול של המרגלים, וגם המלחמה נגד מלך ערד היתה מכיוון דרום לצפון, ואם רק היו ממשיכים (בהנחה שהסיפור מסופר במקומו הכרונולוגי הנכון) היו יכולים להיכנס ולהמשיך בכיבוש צפונה.
במקום זאת, הם נדרשו לפנות מערבה, ומכיוון שאדום לא אפשר לישראל לעבור בארצו, נדרשו לרדת דרומה-מזרחה-צפונה. וכל זאת, כך נראה, רק כדי שיוכלו להיכנס ממזרח למערב לתוך ארץ ישראל.
הדבר הזה אומר דרשני.
אפשר לומר שכשם שה' לא נחם דרך ארץ פלשתים, כך בחר לא להוביל אותם דרך ארץ עמלק. יתכן שהכניסה מדרום היתה מקשה על המשך כיבוש הארץ - בגלל הארץ היבשה, ובגלל האויב הקשה יותר. ועדיין זה קשה. האויב הקשה עומד כנגד ה', לא פחות מהכנעני והאמורי. וזה לא שארץ יהודה היא פחות אטרקטיבית מהערבה.
למעשה, נראה שהכניסה לארץ משחזרת את הכניסה לארץ של בני יעקב. אמנם, על הזיהוי של גורן האטד "בעבר הירדן" יש דיונים, ולא כולם מסכימים שמדובר על עבר הירדן המזרחי. אך גם אם נאמר שמדובר על מקום הסמוך לירדן, אין סיבה שמסע ממצרים לחברון יעבור דרך הירדן או סמוך אליו. בוודאי שאם נאמר שגורן האטד הוא בעבר המזרחי של הירדן משמע שגם בני יעקב במסע הלוויה עברו מסע שעניינו להכניס אותם לארץ ישראל ממזרח לכיוון מערב.
אפשרות לפתרון העניין היא שהיה כאן מהלך מכוון ללכת ממזרח למערב. בסיפורי בראשית הראשונים, יש מהלך קבוע שבו השכינה במערב, והאדם הוא בקדם, במזרח. הנהר שיוצא מעדן להשקות את הגן, יוצא ממערב (שכינה במערב?) לכיוון מזרח, שם שוכן האדם. כשהאדם מגורש מעדן, הכרובים ששומרים על החזרה לגן מוצבים ממזרח, כלומר גם האדם גורש מזרחה. בהמשך גם קין יהיה בקדמת עדן, נע ונד (אותיות עדן) בארץ. בוודאי שבמבול הם גורשו רחוק רחוק מזרחה (וצפונה).
התנועה של אברהם חזרה לארץ תהיה ממזרח למערב. למעשה, אפשר לומר שכולם נעו מערבה "ויהי בנסעם מקדם" אבל הם נתקעו בדרך ועצרו את המסע חזרה. משפחת תרח היא זאת שממשיכה מיוזמתה לכיוון כנען (ולא רק כתוצאה מפיזור מגדל בבל), ובהמשך אברהם יקבל את ציווי הלך-לך.
גם יעקב יחזור ממזרח לכיוון מערב, כשהוא חוזר מארם. ואפשר שהתנועה הזאת ממזרח לכיוון שכינה שבמערב (וכך גם בנוי המשכן ובהמשך המקדש), היא שמדריכה את יעקב כשהוא מתכנן את מסע הלוויה שלו, ובהמשך את התנועה של בני ישראל במדבר, כך שיכנסו ממזרח למערב. [חז"ל גם ראו את מבנה בני יעקב סביב ארון הקבורה כאב טיפוס של מבנה בני ישראל סביב ארון הברית].
השיבה לארץ ישראל, היא מעין ביטול הגירוש של האדם ושל העולם מגן עדן, ודרישה חוזרת של עץ החיים.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פרשת ויצא - רחל והסימנים?

פרשת תצווה - מה בין הכהנים לכלי הקודש

פרשת וישב - התמודדויות פנימיות וחיצוניות