לך לך - הברית עם ה' עוברת דרך המשפחה

 

פעם שאלתי את אמא שלי אם לא הפריע לה לשנות את שם המשפחה שלה כשהתחתנה, והיא ענתה לי שזה לא כזה משנה לה אם היא קרויה על שם גבר אחד או גבר אחר (אבא או בעל).

איך זה מתקשר לברית מילה? הברית של אדם מישראל נעשה על ידי האב לבנו. הראשונים מתלבטים האם זו בעצם ברית של אב שבאה לידי ביטוי בגופו של הבן (ועל הקשר בין ברית המילה לקורבן, בהזדמנות אחרת), או ברית של הבן, שהאב הוא שליחו. בין כך ובין כך, הברית עוברת דרך המשפחה. בין אב לבן.

ואיפה הברית של האישה? במוכנות לברית המילה של בנה?  של בעלה?

 חז"ל רואים בבעילת הנישואין כריתת ברית. אפשר לומר שיש בכך כריתת ברית רק בין אישה לבעלה. ואפשר שיש בכך הברית המקבילה של האישה, רק שבעוד בן כורת ברית דרך האב, האישה כורתת דרך בעלה. או במילים אחרות, הברית של הבן עוברת דרך המשפחה שממנה בא, והברית של האישה דרך המשפחה אליה היא בוחרת ללכת.

כשהיינו קטנים היתה תכנית טלויזיה "קשר משפחתי" ששיר הנושא שלו התחיל במילים "לא בחרתי לבוא לעולם, לא בחרתי בשמי הפרטי, לא בחרתי, ממש כמו כולם, באבי, אמי ובמשפחתי". אז אמנם משפחת מוצא לא בוחרים, בית אב לא בוחרים. ועם זאת, בעוד הגברים משמרים את הזהות המשפחתית, הנשים בוחרות בו.

ואכן, אני חושבת שנושא הבחירה היא אלמנט חשוב בעוד היבטים של העולם הרוחני והדתי של נשים.

ובכל אופן, כאן ביטוי נוסף לכך שהקשר של האדם מישראל מול בוראו הוא לא רק אישי, אלא מבוסס על הקשרים רחבים יותר של משפחה ואומה.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

פרשת ויצא - רחל והסימנים?

פרשת תצווה - מה בין הכהנים לכלי הקודש

פרשת וישב - התמודדויות פנימיות וחיצוניות